Toko / Over de Toko

De Toko is een huiskamerrestaurant waar buurtkoks, thuiscateraars, startende ondernemers een plek krijgen om hun kookkunsten te tonen. Mama Louise biedt het framework waarin de buurtkok of lokaal culinair talent zijn keuken of restaurant kan openen en testen. Het is een wisselende formule waarin een tiental koks per jaar zich kan manifesteren.

Woon je in de buurt en ben jij een startende ondernemer of culinair talent? Wil jij het huiskamerrestaurant invulling geven met jouw keuken of restaurantconcept. Neem dan contact op met Mama Louise: info@mamalouise.nl.

De Toko in de Van der Pekstraat was een pilotproject van een jaar. We genieten nog na van alle mooie momenten in de Toko, de heerlijke gerechten van onze bijzondere koks en de vele ontmoetingen in deze huiskamer van de buurt.

Momenteel is de Toko in de Van der Pekstraat dus gesloten, maar we blijven in ontwikkeling. Hou de website en onze Facebook in de gaten. Heb je zelf een idee, of een mooie plek waar we kunnen neerstrijken, dan horen wij dat graag!

 

 

 

 

 

Toko / Koks

Wie hebben er gekookt in de Toko?

Empanadabar van Martin en Maaike

Empanadabar van Martin en Maaike

Wanneer was de Empanadabar te zien in de Toko?
In oktober, november

 Over de Empanadabar

De Empanada Bar is de eerste ambachtelijke bakkerij in Amsterdam die zich specialiseert in het populairste hapje van Argentinië: de empanada. Dit is een hartig, halvemaanvormig ovenbroodje, goed gevuld met vlees, vis of groenten. Lekker tussendoor uit het vuistje, of als betaalbare maaltijd.  Naast de empanada laten ze hun gasten kennismaken met andere gerechten uit de Argentijnse keuken, zoals hartige maaltijden, maar ook traditioneel Argentijns gebak.

Locatie
Van der Pekplein 15-hs.

De meubels in de Toko zijn van La Casa Vecchia en Kringloopwinkel de Lokatie en zijn ook te koop.

De Empanada Bar is ook wekelijks te vinden op de Pekmarkt.

 

Tessa

Tessa en Lasse van de Keukenbende

Wanneer was de Keukenbende te zien in de Toko?
In september

Over de Keukenbende
In de Keukenbende zijn kinderen druk in de weer om de Toko te runnen. Je ziet ze dan ook rennen in de keuken en bediening. Reserveer een plekje bij Tessa of kom aanwaaien en proef van onze verse oogst. Iedere week wordt er een maaltijd gekookt waarbij vers geoogste groenten, fruit de de hoofdrol spelen. En er bubbelen huisgemaakte limonades en cocktails met bloemen.

Heb je zelf een overschot van de boom of uit de moestuin, de Keukenbende brouwt er graag een lekker maaltje van in ruil voor een zoet toetje of glaasje huisgemaakte limo of limoncello.

 

zwart wit

Mom’s Kenyan Kitchen van Elizabeth Njeru

Wanneer was Mom’s Kenyan Kitchen te zien in de Toko?
In augustus

Over Mom’s Kenyan Kitchen
“Kenyan food, Kenyan style”, Elizabeth schotelt alleen authentieke Keniaanse gerechten aan haar gasten voor. “Ik wil graag mijn lieve moeder in het zonnetje zetten door de recepten die ik van haar heb leren maken voor u te maken”

Ze neemt je mee in de rijke Keniaanse cultuur en deelt graag haar passie voor koken en gezelligheid. Omdat de Keniaanse keuken nog vrij onbekend is in Nederland nodigt ze iedereen uit om hiermee kennis te maken in de vorm van een Keniaanse proeverij (ook vegetarische keuzes).

 

Anita Kluge

Anubhuti van Anita Kluge

Wanneer was Anubhuti te zien in de Toko?
In juni & juli

Over Anubhuti

Anubhuti (betekent expressie) is het cateringbedrijf van de Indiase Anita Kluge. Samen met haar man Thomas kookt ze de hele maand juni in de Toko. Met iedere maandag een ander authentiek Indiaas driegangen menu en aan de wand haar zelfgemaakte schilderijen. Haar droom is om in de toekomst een eigen Indiase lunchroom te starten in Noord.

Anubhuti is ook wekelijks te vinden op de Pekmarkt.

 

Bio Anne van Namiye

Bio Anne van Namiye

Wanneer was Bio Anne te zien in de Toko?
In mei

Over Bio Anne

Bio Anne kookt authentieke Turkse gerechten én helemaal biologisch. Namiye kok en initiatiefnemer van Bioanne kookt met passie, liefde en aandacht en maakt hierbij zoveel mogelijk gebruik van biologische, eerlijke en duurzame producten. Dat is niet alleen gezonder maar ook veel smakelijker. Zij is ook in te huren voor catering klussen.

 

Multi Cocina van Abier en Samasem

Multi Cocina van Abier en Samasem

Wanneer was Multi Cocina te zien in de Toko?
In april

Over Multi Cocina 

Abier en Samasem koken Egyptische & Wereldgerechten. Hun multiculturele mobiel restaurant heeft een maand gedraaid in de Toko. Zij zijn nauw betrokken bij de Vrouwenbazaar in Amsterdam-Noord en in te huren voor cateringklussen.

 

Start van de Toko

De Toko trapte af in februari 2014 met de Empanadabar. De koks Maaike en Martin hebben samen met Mama Louise de Toko opgezet en zijn in de hele maand oktober weer te zien in de Toko.

 

Foto’s van Ard van der Veldt

Wisselwinkel / Over de Wisselwinkel

IMG_2700

De wisselwinkel huisvest ondernemers met lef en geeft ze een vliegende start.

Elk half jaar opent een nieuwe ondernemer de deuren. Verborgen ondernemers en talent uit de buurt krijgen in deze winkel een podium om hun onderneming te ontwikkelen en op de kaart te zetten. De wisselwinkel bereidt voor op doorgroei naar een eigen zaak. Bekijk de ondernemers van Amsterdam Noord in dit korte filmpje.

De wisselwinkel is een initiatief van Mama Louise en Ymere in samenwerking met team Eigen Werk van de Dienst Werk en Inkomen van de Gemeente Amsterdam. Verborgen ondernemingen en onontdekt talent uit de buurt krijgen via deze pop-upformule een kans om op een laagdrempelige manier en met professionele ondersteuning een winkel te openen.

Ben je ook een startende ondernemer of loop je met een mooi ondernemingsplan op zak en sta je te popelen om een winkel te openen? Neem dan contact op met Mama Louise: info@mamalouise.nl.

Ondernemers / Trenchart

over Trenchart

 
Grafisch talent, Guiovanni Dumfries uit de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord, opent tattooshop Trenchart in de Wisselwinkel. Van grafisch vormgever heeft hij zichzelf ontpopt tot tattoo-kunstenaar. Kom met een verhaal of vraag enTrenchart vertaalt het in een levenswerk. Tattoos worden op maat gemaakt en variëren van realistische portretten tot abstracte vormen.

In de lichte, open en inspirerende winkel kom je terecht in een wereld van stoere jongens met passie voor ontwerpen. Naast tattoos, biedt de winkel ook kunstwerken, merchandise en workshops.

Kom langs tijdens de opening op vrijdag 1 Mei 16:30 en neem een kijkje in de wereld van Trenchart.de winkelcontact

 

TRENCHART

Van der Pekstraat 120

FacebookOndernemers / La Casa Vecchia

over La Casa Vecchia

 

De derde ondernemer van de Wisselwinkel is Marijn Stolk uit de Bloemenbuurt. Op de Pekmarkt heeft ze zich ontpopt en velen blij verrast met haar producten.  Nu grijpt Marijn de kans om haar concept in de Wisselwinkel te testen. Met La Casa Vecchia geeft ze tweedehands meubels en accessoires een nieuw leven: second chance furniture.  Oude spullen worden bewerkt of restyled. In de winkel vind je allerlei verborgen schatten: hanglampen van voorraadpotten, oude scheepskisten, kussens van postzakken en schapenvachten van de boer verwerkt tot kleden. Kom dit ontdekken!de winkelcontact

 

La Casa Vecchia
Van der Pekstraat 120

www.lacasavecchia.com

FB wisselwinkel

FB la casa vecchiaOndernemers / Club Geluk

Over Club Geluk

 

Club Geluk ontwerpt en veraardigt stoffen en interieurartikelen (kussens, dekbedsets, servies, magneten, notitieblokken en meer) met een knipoog naar het ‘gelukkige’ huishouden van de jaren ’50. Daarnaast geven ze workshops haken, breien en borduren voor alle leeftijden met brei-oma’s en haaktantes. Na het vertrek van De Breihoek uit de Van der Pekbuurt heeft Club Geluk bovendien haar assortiment uitgebreid met fournituren en stoffen, waardoor deze functie behouden bleef voor de buurt. In de winkel worden de zelfgemaakte items ter plekke en in opdracht vervaardigd en er wordt veel samengewerkt met ondernemers uit Noord.De WinkelContact

 

Na de pilot in de Wisselwinkel is Club Geluk verhuist naar een eigen winkel even verderop in de straat.

Club Geluk
Van der Pekstraat 75

www.clubgeluk.nl
info@clubgeluk.nl

FB wisselwinkel

FB club gelukOndernemers / Rahtour

Over Rathu

 

De eerste ondernemer in de wisselwinkel was fietsenmaker Rathu Gunawardana. Rathu woont in de Van der Pekbuurt en repareerde  vanuit zijn tuin fietsen van buren en vrienden. Hij greep de kans om van zijn passie zijn werk te maken. Op 8 februari 2013 opende Rahtour, waar Rahtu fietsen repareerde, opgeknapte fietsen verkocht en advies gaf over uitrustingen voor fietsreizen. De zes maanden in de Wisselwinkel bleken een enorm succes: zozeer dat Rahtu eind augustus een groter pand in de Van der Pekstraat kon betrekken om zijn onderneming op grotere voet voort te zetten.De WinkelContact

 

Na de pilot in de Wisselwinkel is Rahtour verhuist naar een eigen winkel even verderop in de straat.

Van der Pekstraat 153
1031CR Amsterdam

www.rahtour.nl
info@rahtour.nl
0644720004

FB wisselwinkel

FB rahtour